Taotut halkaisukiilat / sorvattavat halkaisukiilat / turvalliset halkaisukiilat Krumpholz 1799:ltä

Kun halkaisukirves saavuttaa rajansa, halkaisukiilat takaavat kätevät tukit.

Heti kun tarvitset halkoja nuotioon tai haluat varastoida puuta muita tarkoituksia varten, et saa koskaan varastoida hakattua puuta halkaisemattomana. Mitä pidempään se kuivuu, sitä vaikeampi sitä on halkaista, ja toisaalta sen lämpöarvo vähenee sisäisen hajoamisen myötä. Jos taas kaadettu puu käsitellään mahdollisimman nopeasti, tukit voivat kuivua paremmin, mikä lisää niiden lämpöarvoa.

Hirret voidaan halkaista eri tavoin. Kalliin ja tilaa vievän hydraulisen tukinhalkaisulaitteen vaihtoehtona kannattaa käyttää halkaisukirvestä tai halkaisuvasaraa.

Jotkin tukit tai puulajit ovat kuitenkin niin solmupäisiä tai kovettuneita, että jopa nämä työkalut ovat äärirajoilla. Tässä kohtaa taotut halkaisukiilamme astuvat kuvioihin.

Valtava teho erityisen rakenteen ansiosta

Halkaisukiiloja on saatavana eri muotoisina, kokoisina ja mallisina. Erityisen rakenteensa ansiosta ne soveltuvat erityisesti kovan puun ja metritavaran halkaisuun. Kiilapinnat on varustettu erityisellä profiililla. Sivuttaiset ”suomut” estävät kiilaa hyppäämästä ulos, urat ja harjanteet takaavat paremman ohjauksen, vähentävät vastusta ja lisäävät samalla halkaisuvaikutusta. Teräväkärkisiä halkaisukiilojamme on helppo käyttää, ja ne saavat nopeasti hyvän otteen puusta erityisten lovien ansiosta, jotta kiila pysyy paremmin kiinni puussa, kun se on kiinnitetty. Kaikki nämä halkaisukiilojen ominaisuudet takaavat, että polttopuut voidaan halkaista käteviksi, helposti kuljetettaviksi ja nopeasti kuivuviksi tukeiksi vain muutamalla iskulla.

Pyörivät halkaisukiilat ovat entistäkin tehokkaampia.

Pyörivä halkaisukiila on erityyppinen halkaisukiila. Niiden erityinen muoto auttaa myös hajottamaan puuta halkaistessa. Kiilan kiertyminen siirtää lyönnin voiman entistä tehokkaammin puuhun, sillä leveämpi kiilakulma lisää halkaisuvaikutusta valtavasti.

Käytä veitsiä oikein

Riippumatta siitä, mitä mallia päädyt käyttämään, halkaisukiilan käyttö noudattaa aina samaa periaatetta: Kiila on sijoitettava lähelle reunaa ja varmistettava, että se on mahdollisimman yhdensuuntainen jyvän suunnan kanssa ja että leikkaava reuna osoittaa pystysuoraan sisäänpäin. Nyt voit työntää sen paikalleen kevyin napautuksin – tarvittaessa pientä vasaraa käyttäen – kunnes se on tiukasti paikallaan. Tämän jälkeen kiila isketään puuhun raskaalla vasaralla, kunnes se hajoaa. Ihannetapauksessa sinun tulisi käyttää erityistä halkaisuvasaraa, jonka toisella puolella on kirveen pää. Tarvittaessa voit silti auttaa kohdennetuilla iskuilla ilman, että sinun tarvitsee vaihtaa työkaluja liian usein. Jos kiila katoaa puuhun – mitä voi tapahtua erityisesti metrin mittaisten kappaleiden kohdalla – voit lisätä toisen, pidemmän puukiilan, kunnes puu on halkaistu kahtia. Valitsitpa minkä vasaran tahansa, varmista, ettet koskaan lyö teräskiiloja teräspinnoilla.

Kiinnitä huomiota turvallisuuteen työskennellessäsi veitsien kanssa.

Kuten kaikessa puutyössä, myös kiiloilla halkaistessa on tärkeää varmistaa oma ja ympärillä olevien turvallisuus. Käytä asianmukaista suojavaatetusta ja suojalaseja, jotka suojaavat sinua lentäviltä sirpaleilta.

Halkaisuvasarat tai halkaisukirveet, joissa on PE-iskupäät, esim:

Polymeerinen iskupinta pehmentää iskua. Metallin sirpaloituminen on käytännössä mahdotonta tarkalla iskulla. PE-iskupäät on kuitenkin vaihdettava ajoittain.

Kun käytetään PE-iskupäässä olevia halkaisukiiloja, tavalliset metsäkirveet, halkaisukirveet ja halkaisuvasarat ovat ihanteellisia:

Metsätyössä käytettävien halkaisukiilojen merkitseminen

Jos haluat myös torjua kiilan häviämisriskiä, voit levittää ruiskupurkin avulla kerroksen signaaliväriä (esim. punaista tai neonkeltaista). Eihän kiila häviä ulkona kauaa – varsinkaan, jos sitä käytetään metsässä. Tämä ei välttämättä tee kiilasta kauniimpaa, mutta se tekee siitä huomiota herättävämmän.

Paras hintatakuu

Jos löydät edullisemman hinnan (sis. toimituskulut) toisesta jälleenmyyjästä, saat tämän Krumpholz-tuotteen meiltä samaan hintaan.

Tämä takuu on voimassa enintään 14 päivää ostopäivästä. Tämä ei koske varastojen purkamisesta, maksukyvyttömyydestä ja huutokaupoista johtuvaa erikoismyyntiä.