Kun halkaisukirves saavuttaa rajansa, halkaisukiilat takaavat kätevät tukit.
Heti kun tarvitset halkoja nuotiota varten tai haluat varastoida puuta muita tarkoituksia varten, sinun pitäisi halkaista juuri kaadettu puu. Mitä pidempään se kuivuu, sitä vaikeampi sitä on halkaista, ja toisaalta sen lämpöarvo vähenee sisäisen hajoamisen myötä. Jos taas kaadettu puu käsitellään nopeasti, tukit voivat kuivua paremmin, mikä lisää niiden lämpöarvoa.
Hirret voidaan halkaista eri tavoin. Kalliin ja tilaa vievän hydraulisen tukinhalkaisulaitteen vaihtoehtona kannattaa käyttää halkaisukirvestä tai halkaisuvasaraa.
Jotkin tukit tai puulajit ovat kuitenkin niin oksaisia tai umpeenkasvaneita, että raskaimmankin halkaisuvasaran käyttö on rajallista. Tässä kohtaa taotut halkaisukiilamme astuvat kuvioihin.
Valtava teho erityisen rakenteen ansiosta
Halkaisukiiloja on saatavana eri muotoisina, kokoisina ja mallisina. Erityisen rakenteensa ansiosta ne soveltuvat erityisesti kovan puun ja metritavaran halkaisuun. Kiilapinnat on varustettu erityisellä profiililla. Sivuttaiset “suomut” estävät kiilaa hyppäämästä ulos, urat ja harjanteet takaavat paremman ohjauksen, vähentävät vastusta ja lisäävät samalla halkaisuvaikutusta. Teräväkärkisiä halkaisukiilojamme on helppo käyttää, ja ne saavat nopeasti hyvän otteen puusta erityisten lovien ansiosta, jotta kiila pysyy paremmin kiinni puussa, kun se on kiinnitetty. Kaikki nämä halkaisukiilojen ominaisuudet takaavat, että polttopuut voidaan halkaista käteviksi, helposti kuljetettaviksi ja nopeasti kuivuviksi tukeiksi vain muutamalla iskulla.
Pyörivät halkaisukiilat ovat entistäkin tehokkaampia.
Pyörivä halkaisukiila on erityyppinen halkaisukiila. Niiden erityinen muoto auttaa myös hajottamaan puuta halkaistessa. Kiilan kiertyminen siirtää lyönnin voiman entistä tehokkaammin puuhun, sillä leveämpi kiilakulma lisää halkaisuvaikutusta valtavasti.
Käytä veitsiä oikein
Riippumatta siitä, mitä mallia päädyt käyttämään, halkaisukiilan käytössä noudatetaan aina samaa periaatetta: älä aseta kiilaa liian keskelle suuria puuviipaleita ja varmista, että se on mahdollisimman yhdensuuntainen puun jyväsuuntaan nähden. Nyt voit työntää sen paikalleen kevyin napautuksin – tarvittaessa pientä vasaraa käyttäen – kunnes se on tiukasti paikallaan. Tämän jälkeen kiila isketään puuhun raskaalla vasaralla, kunnes se hajoaa. Ihannetapauksessa kannattaa käyttää erityistä halkaisuvasaraa, jonka toisella puolella on vielä kirveen pää. Tarvittaessa voit silti auttaa kohdennetuilla iskuilla ilman, että sinun tarvitsee vaihtaa työkaluja liian usein. Jos kiila katoaa puuhun – mitä voi tapahtua erityisesti metrin mittaisten kappaleiden kohdalla – voit lisätä toisen puukiilan, kunnes puu halkeaa.
Kiinnitä huomiota turvallisuuteen työskennellessäsi veitsien kanssa.
Kuten kaikissa metsätöissä, sama pätee myös kiilojen avulla tapahtuvaan halkaisuun: Turvallisuus ensin! Pidä huolta itsestäsi ja ympäristöstäsi. Käytä asianmukaista suojavaatetusta ja suojalaseja.
Halkaisuvasarat tai halkaisukirveet, joissa on PE-iskupäät, tarjoavat parhaan mahdollisen turvallisuuden.