Hakkuukoneen käyttö
Johdanto
Kourat ovat välttämättömiä työkaluja puutarhanhoidossa ja puutarhaviljelyssä. Niitä käytetään maaperän irrottamiseen, rikkaruohojen poistamiseen, istutuskuoppien valmisteluun, kaivantojen kaivamiseen tai juurien leikkaamiseen. Oikean kaivurin valinta ja oikea käyttö voivat helpottaa puutarhanhoitoa huomattavasti ja johtaa parempiin tuloksiin.
Tärkeitä näkökohtia pilkkomista käytettäessä
Kahvan pituus ja mukavuus:
Varmista, että kaivurin kahva istuu mukavasti kädessäsi. Kahvan pituus riippuu kaivurin käyttötarkoituksesta. Risti- tai pistehakkurin kahva on lyhyempi kuin sänkyhakkurin kahva.
Hieman yli metrin pituiset varret sopivat erinomaisesti risti- tai teräväkärkisille kaivertimille. Sänkikairan varren on oltava noin 130-150 cm pitkä. Käsikaivurissa on yleensä lyhyt, 35-40 cm:n varsi.
Pyöreäsilmäiset tai pikemminkin iskuhihnoilla kiinnitetyllä kahvalla varustetut hakat:
Pyöreäsilmäiset kaivinkoneet: Pyöreäsilmäisten kaivinkoneiden kahva voidaan vaihtaa ilman työkaluja. On tärkeää, että kaivinkoneen pää asetetaan tukevasti paikalleen, jotta vältytään heilumiselta tai irtoavalta kaivinkoneen päältä.
Kauha, jossa on sisäänajettavat holkit: Tässä kahva on kiinnitetty puukiilalla ja sisäänajettavilla holkeilla. Kauhan pää kiinnitetään kahvaan ylhäältäpäin, ja se on lujasti kiinni kahvassa puukiilan ja sisäänajettavien holkkien avulla. Kahvan vaihtamiseksi on porattava helpotusreiät sisäänajettuun kiilaan, jotta pää voidaan irrottaa kahvasta. Jos pää on löystynyt kahvasta, riittää yleensä, että iskuhylsyt isketään vasaralla syvemmälle kiilaan liitoksen vakauttamiseksi.
Johtopäätös: Molemmat pilkkomistavat toimivat erittäin hyvin. Voimme suositella molempia asennusvaihtoehtoja varauksetta.
Hoe sisään:
Aseta pyöreäsilmäinen kaivuri: Aseta kaivertimen pää kartiomaisen kahvan päälle ja työnnä se kahvan paksuimpaan kohtaan asti. Iske sitten kahva ja kaivinkoneen pää tiukasti pystysuoraan maassa olevaan puulautaan tai puupalkkiin. Ylhäältä alaspäin 90 asteen kulmassa siten, että kaivertimen pää osoittaa alaspäin.
Kun se osuu vastukseen, kaivinkoneen pää yhdistyy positiivisesti kahvaan. Tämä on toistettava useita kertoja, kunnes kaivinkoneen pää on tiukasti kiinni kahvassa. Niveltä voidaan lisäksi vahvistaa liottamalla sitä muutaman minuutin ajan. Kahva turpoaa ja kaivinkoneen pää istuu todella tukevasti.
Kiinnitä kaivuri iskuholkkien avulla: Aseta kahva mukavalle työskentelykorkeudelle puupalkin tai laudan päälle. Aseta kaivinkoneen pään silmä kahvaan. Riko tarvittaessa hieman kahvan yläpään reunoja leikkuriveitsellä, jotta pää on helpompi asentaa. Käännä sitten kaivuri ympäri, aseta pää palkin päälle ja vasaroi varsi suoraan vasaralla pala palalta, kunnes se on tasan pään silmän kanssa. Kun pää on tasan kahvan kanssa, työnnä puukiila sisään ja työnnä sitten sisään työnnettävät holkit sisään. Poista tarvittaessa puukiilasta mahdollisesti ulkoneva materiaali.
Työkoneen materiaali:
Päämateriaali: Karkaistusta hiiliteräksestä valmistetut kaivinkonepäät ovat kestäviä ja vankkoja. Sitkeä ja kova teräs on helppo teroittaa uudelleen, ja se kestää myös kovia iskuja. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut päät ovat ruostumattomia. Hauraampi ruostumaton teräs rikkoutuu kuitenkin helpommin kuin hiiliteräksinen kaivinkone.
Kahvamateriaali: Puiset kahvat ovat perinteisiä ja miellyttäviä käsitellä. Ne on helppo kierrättää, eivätkä ne aiheuta käyttöikänsä lopussa ongelmallista jätettä, kuten esimerkiksi lasikuitukahvat. Me puhumme selkeästi puukahvojen käytön puolesta. Vahva ja joustava saarni- tai hikkoripuu on tässä tapauksessa hyväksi havaittu ja toimiva vaihtoehto.
Huolto ja hoito:
Puhdistus: Poista lika ja kasvinosat kaivurista jokaisen käyttökerran jälkeen ruostumisen estämiseksi.
Varastointi: Säilytä kaivuri kuivassa ja lämmittämättömässä paikassa. Ripusta kaivuri mieluiten ylös, jotta kahva tai kaivurin pää eivät vahingoitu kosteuden vaikutuksesta. Kun varsi varastoidaan lämmitetyissä tiloissa, se kuivuu ja menettää kimmoisuutensa. Kahva voi tällöin murtua helpommin kuin jos sitä säilytetään oikein.
Teroitus: Teroita kaivinkoneen pää tarvittaessa.
Öljytys : Ennen talvisäilytystä hiiliteräksestä valmistettujen kaivinkoneiden päät on öljyttävä kevyesti. Näin estetään lentoruoste. Jos haluat käyttää kasviöljyjä, pellavaöljy on hyvä valinta. Se muodostaa kestävän suojakerroksen.
Erilaiset kaivertyypit ja niiden käyttö
Hakkuukirves tai ristihaka:
Kuvaus: Kauha, jossa on tukeva kärki ja teroitettu kapea kauha. Etukuvassa kaivertimen pää ja kahva muodostavat samannimisen”ristin”.
Sovellus: Ristikkohakkaa käytetään mieluiten kivisen ja kivisen maan löyhentämiseen. Teroitettua kaivuria voidaan käyttää myös juurien läpimurtoon.
Juurihaka:
Kuvaus: Kaksi teroitettua koukkua pysty- ja vaakasuunnassa.
Sovellus: Juurihakku sopii erinomaisesti juurien leikkaamiseen ja poistamiseen. Voimakkaat juuret voidaan leikata läpi tällä kaivurilla. Soveltuu hyvin myös kiviseen ja kovaan maaperään.
Waymaker hoes:
Kuvaus: Polunrakentajan kaivurissa on tukeva taottu kärki ja leveä kaivurin sivu.
Käyttö: Sitä käytetään mieluiten alppiteiden rakentamiseen, vaellusreittien rakentamiseen ja kunnossapitoon sekä raivaustöihin.
Hoopoe hoe tai hoopoe hoe:
Kuvaus: Sorkkakoskelo on saanut nimensä sorkkakoskelolinnusta, jolla on tunnusomaiset päähöyhenet. Kauhan leveä puoli on tarkoitettu kuoppien ja kaivantojen kaivamiseen, ja toinen puoli on kirveen terä juurien murskaamiseen.
Sovellus: Ihanteellinen vahvasti juurtuneiden maiden käsittelyyn. Terävästi hiottu kirves leikkaa myös vahvoja juuria. Maaperä on helppo irrottaa kaivurilla. Ihanteellinen myös suurempien istutuskuoppien kaivamiseen.
Rodehacke:
Kuvaus: Kaivurihakassa on terävästi maadoitetun hauen puoli ja vasaran pää.
Sovellus: Ihanteellinen raskaassa ja kovassa maassa työskentelyyn sekä pensaiden, pensaiden ja juurien poistamiseen. Käytännöllisen vasaran pään avulla voidaan lyödä vahvoja nauloja tai pienempiä paaluja.
Istutuskauha:
Kuvaus: Istutushakkurissa on terävästi maahakkurin puoli ja kirveen reuna.
Käytä: Käyttö: Pensaiden raivaamiseen, juurien leikkaamiseen ja istutuskuoppien kaivamiseen kovaan ja kiviseen maahan. Terävästi hiotun kirveen terää voidaan käyttää myös paksumpien oksien tai vankkojen juurien leikkaamiseen.
Metsäkauha:
Kuvaus: Metsäkairalla on kapeampi, pitkänomainen kairan terä.
Käytä: Metsänuudistamiseen ja taimitarhoissa tehtäviin töihin. Pienet istutusaukot nuorille kasveille voidaan tehdä yhdellä iskulla.
Rinnekoura:
Kuvaus: Tukeva kaivuri, jossa on vahva pää.
Sovellus: Soveltamisala: Kivisen maaperän löyhentämiseen, rinteiden raivaamiseen ja moniin muihin töihin. Kaivuri, jota ei pitäisi olla ilman missään suuressa puutarhassa.
Hakkapeliitta:
Kuvaus: Sänkikauhassa on pidempi kahva ja terävästi hiottu terä.
Käytä: Käyttökohteet: Maan löyhentämiseen, vihanneslaikkujen muokkaamiseen ja rikkakasvien torjuntaan.
Juurikas- ja peltohakkuri:
Kuvaus: Näissä kaivureissa on leveä, vankka terä ja tukeva kahva.
Käyttö: Soveltuu hyvin maan kasaamiseen ja juuresten ja peltokasvien sadonkorjuuseen. Tukevan lehden ansiosta painavatkin nauriit on helppo irrottaa emokasvista.
Lantakoura, puutarhataltta ja karstakoura
Kuvaus: Tukevat piikit ja tuhkakahva.
Käytä: Kompostin ja lannan pilkkomiseen sekä Maaperän ja maaperän keventäminen ja ilmastus. Perunoiden korjuuseen tai rikkaruohojen poistoon.
Puutarhakoura / käsikauha
Kuvaus: Pienet, kätevät kaivinkoneet, joissa on lyhyt kahva.
Käytä: Käyttökohteet: Penkkien ja kasvimaiden muokkaukseen. Pienten istutuskuoppien kaivamiseen tai kitkemiseen.
Päätelmä
Oikean kaivurin valitseminen ja sen oikea käyttö voi helpottaa puutarhanhoitoa huomattavasti. Mieti, mitä töitä puutarhassa on tehtävä, ja valitse siihen sopiva kaivuri. Näin saavutat puutarhassasi optimaaliset tulokset, ja työ on helppoa ja hauskaa oikean työkalun avulla.